Υπηρεσίες

Ψωρίαση

Ψωρίαση και Βελονισμός: Τί είναι και πώς συνδυάζονται.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, συστηματική, εξελισσόμενη, φλεγμονώδης δερματοπάθεια, με ανοσολογικό υπόστρωμα, που προσβάλλει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσμού παγκοσμίως και  ΔΕΝ είναι μεταδοτική. Η ψωρίαση συναντάται το ίδιο συχνά σε άντρες και γυναίκες και μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, με τη συνήθη ηλικία έναρξης να είναι μεταξύ 20 έως 35 ετών.

Βασική της βλάβη είναι η εμφάνιση βλατίδων στο δέρμα. Οι βλατίδες είναι πρωτοπαθή εξανθήματα του δέρματος. Είναι μια μόνιμη ανύψωση του δέρματος που δεν υποχωρεί στην πίεση  και είναι μεγέθους από κεφαλής καρφίτσας μέχρι μπιζελιού. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις οι βλατίδες δημιουργούν τις ψωριασικές πλάκες που είναι περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος.  Το δέρμα κατόπιν συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων.


Ψωρίαση: Ποιά τα αίτια;

 

Στην αιτιοπαθογένεια της ψωρίασης εμπλέκονται παράγοντες περιβαλλοντικοί, γενετικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί, αλλά η ακριβής αιτιολογία της δεν είναι γνωστή. Παρόλα αυτά υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν την έναρξη της ψωρίασης, όπως είναι το στρες, ο τραυματισμός του δέρματος, ορμονικοί παράγοντες πχ εγκυμοσύνη, η εποχή, οι λοιμώξεις, το κάπνισμα, το αλκοόλ ή και κάποια φαρμακευτική αγωγή όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που δίνονται σε ορθοπεδικές παθήσεις. Ο πάσχων αντιλαμβάνεται την ψωρίαση κατόπιν της εμφάνισης των εξανθημάτων και της αίσθησης κνησμού που τα συνοδεύει και αυτά είναι που τον οδηγούν στο να συμβουλευτεί τον ιατρό.


Η ψωρίαση αφορά μόνο τα εξανθήματα του δέρματος;

 

Η ψωρίαση δεν αφορά μόνο στο δέρμα. Είναι μια συστηματική νόσος που σχετίζεται με προβλήματα που προϋπάρχουν σε συστήματα του οργανισμού όπως το μυοσκελετικό, το καρδιαγγειακό και το γαστρεντερικό, αλλά σχετίζεται και με ψυχοπνευματικά προβλήματα.

Μια άλλη σημαντική επίδραση που επιφέρει η ψωρίαση έχει να κάνει με την αυτοεκτίμηση του ασθενούς. Μελέτες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι πάσχοντες από την ασθένεια νιώθουν ντροπή να εμφανιστούν δημόσια αν τα σημάδια είναι σε εμφανές σημείο. Ακόμη δε περισσότερη συστολή, απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, παρουσιάζουν κατά τους θερινούς μήνες όπου τα ρούχα είναι πιο ελαφριά ή στην παραλία, αλλά και απέναντι στον ερωτικό τους σύντροφο. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα πολλά άτομα να πάσχουν από κατάθλιψη, με ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 10% αυτών να είναι επιρρεπές σε ιδέες αυτοκτονίας.


Ο βελονισμός στην ψωρίαση

 

Η ψωρίαση όπως προαναφέρθηκε επηρεάζεται από το άγχος. Ο βελονισμός μπορεί να λειτουργήσει αρκετά καλά σε μία σειρά από διαταραχές που προέρχονται από το άγχος, όπως οι διαταραχές ύπνου, οι δερματικές παθήσεις σχετιζόμενες με το άγχος, οι αγχώδεις διαταραχές, οι κρίσεις πανικού, οι φοβίες, το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και το μετατραυματικό στρες. Επίσης, η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση νόσος και ο βελονισμός έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθήσει αρκετές άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας.

Ο βελονισμός βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος, ενώ αν συνδυαστεί και με αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να μειωθούν τα συμπτώματα που έχουν προκληθεί από την ψωρίαση. Τέλος, με μια διάρκεια θεραπείας τριών έως εννέα μηνών μπορεί να μειωθεί ο αριθμός και το μέγεθος των πλακών η ερυθρότητα και άλλα συμπτώματα της ψωρίασης.