Υπηρεσίες

Αυχενικό Σύνδρομο

Αυχενικό Σύνδρομο

Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο εκφυλιστικών αλλαγών γύρω από τον αυχένα, που περιλαμβάνει εκφύλιση των δίσκων της αυχενικής μοίρας, δυσκαμψία, ανάπτυξη οστεοφύτων, πονοκέφαλο, και ζάλη. Το αυχενικό σύνδρομο είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στον πληθυσμό. Εμφανίζεται κυρίως σε όσους κάνουν πολύωρη καθιστική δουλειά με λάθος στάση σώματος και όσους βρίσκονται πολλές ωρες ακίνητοι. Στο αυχενικό σύνδρομο τα συχνότερα συμπτώματα εμφανίζονται στην περιοχή του αυχένα και είναι πόνος, δυσκαμψία, επέκταση του πόνου στην περιοχή του ώμου και κάποιες φορές συνδυάζονται με πονοκέφαλο. Υπάρχει δε και το ενδεχόμενο ο πόνος να ξεκινά από την ωμοπλάτη και να επεκτείνεται σε όλο το χέρι έως τα δάχτυλα. Το συχνότερο αίτιο πόνου στον αυχένα είναι η δισκοκήλη αυχένος.


Αυχενικό Σύνδρομο: Αίτια



Ήπιες μορφές αυχενικού συνδρόμου οφείλονται στην κόπωση των μυών του αυχένα ή σε διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης στον αυχένα μετά από τραυματισμό, ενώ σοβαρότερες περιπτώσεις προκαλούνται από εκφυλιστικές νόσους της σπονδυλικής στήλης που εκδηλώνονται ως δισκοπάθεια ή σπονδυλοαρθροπάθεια. Επίσης παράγοντες όπως η ψύξη μπορούν να ευθύνονται για το σύμπτωμα του πόνου, χωρίς να υφίστανται οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις εκείνες που είναι απαραίτητες για την διάγνωση του αυχενικού συνδρόμου. Παράγοντες της καθημερινότητας που έχουν συνδεθεί με αυξημένη επίπτωση αυχενικού συνδρόμου είναι η κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, οι επαγγελματικές δραστηριότητες που προκαλούν αυξημένη δόνηση, η λανθασμένη εκτέλεση γυμναστικών ασκήσεων, το άγχος, η υπερκατανάλωση καφέ και το κάπνισμα.


Αυχενικό Σύνδρομο: Επίσκεψη στον Ιατρό



Όταν οι ενοχλήσεις και οι πόνοι εξακολουθούν να επαναλαμβάνονται το άτομο πρέπει να συμβουλεύεται ορθοπεδικό προκειμένου να διαπιστώσει πού οφείλονται τα συμπτώματα αυτά. Κατόπιν κλινικής εξέτασης και ανάλυσης του ιατρικού ιστορικού και του τρόπου ζωής, ο ασθενής καλείται να υποβληθεί σε συμπληρωματικές διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να χορηγηθεί η κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία.


Αυχενικό Σύνδρομο και Βελονισμός

Στο αυχενικό σύνδρομο ο Βελονισμός αποτελεί μια θεραπευτική αγωγή χωρίς παρενέργειες, ανώδυνη και χωρίς φαρμακευτική εξάρτηση. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι αρκετά υψηλά πλησιάζοντας το 90%. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών τοποθετούνται μιας χρήσεως αποστειρωμένες βελόνες σε προκαθορισμένα σημεία στον αυχένα και σε περιοχές του σώματος σύμφωνα με τα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα. Οι βελόνες παραμένουν στα σημεία αυτά για 20 λεπτά περίπου. Ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει ανάλογα με τη βαρύτητα.  Στο αυχενικό σύνδρομο, ο Βελονισμός έχει πολλαπλές δράσεις. Προσφέρει άμεση χαλάρωση των μυών του αυχένα επιτρέποντας στον αυχένα να πάρει σωστή στάση. Το αποτέλεσμα μπορεί να διαρκέσει αρκετά μετά το τέλος των θεραπειών.

Τα νεύρα που ερεθίζει ο Βελονισμός γίνονται πιο ανθεκτικά στον ερεθισμό του πόνου, κάτι που σαν αποτέλεσμα έχει να απαιτείται μεγαλύτερο ερέθισμα για να μεταδώσουν στον εγκέφαλο σήμα πόνου. Επιπλέον, στα σημεία που τοποθετείται η βελόνα δημιουργείται μια μικρή φλεγμονή κινητοποιώντας τον οργανισμό να ανανεώσει τους ιστούς που προσβλήθηκαν. Τέλος, με τις συνεχιζόμενες θεραπείες βελονισμού, η αγχολυτική δράση του εδραιώνεται και διαρκεί για πολύ καιρό μετά το τέλος των θεραπειών. Προκειμένου ο ασθενής να έχει όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να γίνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά του, κυρίως όσον αφορά στην αποφυγή συνηθειών που επιβαρύνουν την πάθηση. Για όσους κάνουν καθιστική πολύωρη εργασία, το κάθισμα, το γραφείο και ο υπολογιστής καλό είναι να προσαρμοστούν σε κατάλληλες θέσεις και αποστάσεις που να μην επιβαρύνουν τον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη. Συχνά διαλείμματα είναι επιβεβλημένα. Η επιλογή του σωστού στρώματος ύπνου επίσης είναι μια διαδικασία που αξίζει να ασχοληθεί το άτομο. Η επιλογή ενός ανατομικού στρώματος και η αποφυγή πολλών μαξιλαριών θα βελτιώσουν το πρόβλημα και θα υποστηρίξουν τη θεραπευτική μέθοδο που ακολουθείται.


Συνοψίζοντας

Ο βελονισμός μπορεί να απαλλάξει τον ασθενή με αυχενικό σύνδρομο από τα συμπτώματα, φυσικά και χωρίς εξάρτηση από τα φάρμακα. Παρόλα αυτά δεν είναι αυτός που θα αποτρέψει τη συνεχόμενη μηχανική καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης. Η σωστή στάση, η προσοχή στον εργασιακό χώρο και η αποφυγή τραυματισμών είναι η καλύτερη πρόληψη.