Υπηρεσίες

Υαλουρονικό Οξύ

Υαλουρονικό Οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό που υπάρχει στο δέρμα. Είναι ένας πολυσακχαρίτης που παίζει σημαντικό ρόλο στην δόμηση του δέρματος και βρίσκεται στην μεσαία στοιβάδα του, το μεσόδερμα. Στο υαλουρονικό οξύ οφείλεται ο όγκος και η φρεσκάδα του προσώπου. Ιατρικά χρησιμοποιούνταν από παλιά στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Οι εξελίξεις στον τομέα των σκευασμάτων οδήγησαν στο να κατασκευαστεί μια συνθετική μορφή του υαλουρονικού που διατηρεί τη συμβατότητα με τον οργανισμό του ανθρώπου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά βούληση από τον ιατρό για τη διόρθωση αισθητικών ατελειών. Το υαλουρονικό οξύ έχει κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα ομορφιάς και σε καθημερινά είδη μακιγιάζ. Όμως το υαλουρονικό οξύ δεν μπορεί να διαπεράσει το δέρμα και έτσι οι ενέσιμες μορφές του έρχονται να δώσουν τη λύση στην αισθητική ιατρική με τη χρήση του ως filler, για πλήρωση των ρυτίδων, βελτίωση της ποιότητας του δέρματος και αύξηση του όγκου του. Ανάλογα με το πρόβλημα το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται σε διαφορετική πυκνότητα και μπορεί να συνδυαστεί και με μεσοθεραπεία για βέλτιστα αποτελέσματα.


Πώς όμως λειτουργεί το Υαλουρονικό Οξύ;Λειτουργεί ελέγχοντας το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς, ως υδρόφιλο συστατικό που είναι. Επιβραδύνει την διάχυση του νερού από το μεσόδερμα προς την επιδερμίδα. Ουσιαστικά δηλαδή «παγιδεύει» το νερό από το να αποβληθεί μέσω της επιδερμίδας. Αυξάνει την ενυδάτωση του δέρματος, μεταφέρει πρωτεΐνες, αυξάνει την αντοχή του δέρματος σε βλαπτικούς εξωτερικούς παράγοντες και ενισχύει την ικανότητα του δέρματος να επουλώνεται και να αναπλάθεται. Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ έχει υφή ελαστικού διάφανου gel και χρησιμοποιείται για την βελτίωση των ρυτίδων γήρανσης και αύξηση του όγκου των χειλιών, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με πολυβιταμίνες. Επίσης  το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται σε μορφή κρέμας, gel ή επιθεμάτων εμποτισμένης γάζας στο πρόσωπο μετά από επεμβατικές ή μη επεμβατικές τεχνικές ανάπλασης προσώπου όπως χημικά peeling, δερμοαπόξεση, επεμβατική laser ανάπλαση, μικροδερμοαπόξεση, ενώ χρησιμοποιείται σαν επουλωτικό του δέρματος μετά από τραύματα, εγκαύματα και χειρουργικές επεμβάσεις.

 

Σε ποιές αισθητικές περιπτώσεις ενδείκνυται το υαλουρονικό οξύ;H θεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορεί να γίνει για την καταπολέμηση των ρυτίδων του μετώπου, των ρυτίδων στο μεσόφρυο, των ρυτίδων στα μάτια, των μαύρων κύκλων, για filler στα ζυγωματικά, στις ρινοπαρειακές και ρινοχειλικές ρυτίδες και στην αύξηση του όγκου των χειλιών αλλά και στη βελτίωση του οβάλ του προσώπου.

 

Έχει το υαλουρονικό οξύ παρενέργειες;Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να κυκλοφορεί από μεγάλες εταιρείες αναγνωρισμένες στο χώρο, αλλά κάθε χρήση του για αισθητικούς λόγους απαιτούν την δράση ιατρού. Αυτό γίνεται για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές, αλλά και γιατί υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ανεπιθύμητων ενεργειών όπως αλλεργική αντίδραση του οργανισμού που εκδηλώνεται με πρήξιμο και κοκκινίλα και υποχωρεί με κορτικοστεροειδή, είτε μόλυνση από κακές συνθήκες υγιεινής. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του υαλουρονικού οξέος δεν ικανοποιεί το άτομο, γιατί δεν μπορεί να συνηθίσει τις αλλαγές ή δεν είναι ευχαριστημένο από το αποτέλεσμα, ο ιατρός μπορεί να το απομακρύνει με την υαλουρονιδάση. Η υαλουρονιδάση είναι ένα ένζυμο που επιδρά μόνο στο συνθετικό υαλουρονικό οξύ διαλύοντάς το. Να τονιστεί ότι επιδρά μόνο σε αυτό και όχι σε εκείνο που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό. Η υαλουρονιδάση διαλύει αμέσως το υαλουρονικό οξύ που απορροφάται από τον οργανισμό και η βελτίωση είναι ορατή μέσα σε λίγα λεπτά.

 

Υαλουρονικό Οξύ: ΑποτελέσματαΤα αποτελέσματα της θεραπείας με υαλουρονικό οξύ είναι άμεσα ορατά και ολοκληρώνονται μέρες μετά τις συνεδρίες. Η διάρκεια του αποτελέσματος αυξάνεται με διαδοχικές συνεδρίες. Αξίζει να σημειωθεί πως πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να είναι προσεκτικοί στην επιλογή του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς η ποιότητά του παίζει σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα. Ο ιατρός είναι υπεύθυνος να λύσει τις απορίες αυτές και να επιλέξει το κατάλληλο προϊόν. Το υαλουρονικό οξύ εξασφαλίζει φυσικό αποτέλεσμα με μεγάλη διάρκεια που κατά μέσο όρο φτάνει τους 12 έως 24 μήνες. Προσφέρει ενυδάτωση, ελαστικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος, κάνοντάς το να φαίνεται νεότερο και φρέσκο. Η θεραπεία είναι απλή και ανώδυνη και η εμφάνιση οιδήματος ή εκχυμώσεων μπορεί να υποχωρήσει μετά από λίγες ώρες. Το υαλουρονικό οξύ, τέλος, μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες όπως peelings, botox, δερμοαποξέσεις, μεσοθεραπείες, νήματα, laser κλπ. Γενικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα απόλυτα ασφαλές, δοκιμασμένο και  αξιόπιστο υλικό με όποιο τρόπο ή μορφή και αν χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση ή βελτίωση προβλημάτων του δέρματος.