Υπηρεσίες

Κυτταρίτιδα

Κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα  είναι ένα μη φλεγμονώδες, εκφυλιστικό φαινόμενο που προκαλείται από την εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό και οφείλεται στη διόγκωση των λιποκυψελών στην περιοχή που εμφανίζεται, λόγω του ότι ο οργανισμός αντί να καίει το λίπος το αποθηκεύει στα λιποκύτταρα.

Παρόλο που αποτελεί αισθητικό «πρόβλημα» και δεν ενέχει κινδύνους για την υγεία του ατόμου, ψυχολογικά επηρεάζει πάρα πολύ κάποιους ανθρώπους, κάνοντάς τους να νιώθουν ανασφάλεια με την εξωτερική τους εμφάνιση καθώς το δέρμα λαμβάνει μια όψη φλοιού πορτοκαλιού. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στις γυναίκες κατά μεγάλη πλειοψηφία, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους, άλλοτε λιγότερη σε πιο αδύνατες γυναίκες ή πιο έντονη σε γυναίκες με μεγαλύτερη συσσώρευση τοπικού λίπους. Η κυτταρίτιδα τις περισσότερες φορές εμφανίζεται από την εφηβεία και μετά και σε σημεία όπως οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, το στομάχι, τα μπράτσα και οι γάμπες. Η κυτταρίτιδα ταλαιπωρεί περίπου το 90% του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως, με τις λευκές γυναίκες, λόγω δέρματος, να είναι πιο επιρρεπείς.


Κυτταρίτιδα: Ποιες οι αιτίες εμφάνισης;

Για την κυτταρίτιδα κυρίως ευθύνονται η καθιστική ζωή, η μειωμένη φυσική άσκηση, η κακή διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λίπη, το κάπνισμα και η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ. Ποιο αναλυτικά, μια δίαιτα φτωχή σε νερό, με πολλά κορεσμένα λιπαρά, υδατάνθρακες, αναψυκτικά, ζάχαρη, αλκοόλ και αλάτι ευνοούν την αφυδάτωση του οργανισμού και την κατακράτηση υγρών. Αντιθέτως, βοηθά η κατανάλωση λαχανικών, βιταμίνης C, το πολύ νερό και η μειωμένη πρόσληψη αλατιού. Η αερόβια άσκηση επίσης μπορεί να μας προφυλάξει από την εμφάνιση κυτταρίτιδας λόγω της αυξημένης καύσης λίπους που προκαλεί. Ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι η κληρονομικότητα και οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.


Κυτταρίτιδα: Ποια τα στάδια;

Η κυτταρίτιδα ανάλογα με το πόσο εκτεταμένη είναι χωρίζεται σε στάδια. Το πρώτο στάδιο ονομάζεται «χαλαρή κυτταρίτιδα» όπου το άτομο είναι όρθιο ή ξαπλωμένο και το δέρμα είναι λείο, με την εξωτερική πίεση όμως εμφανίζεται κυτταρίτιδα. Το δεύτερο στάδιο ονομάζεται «οιδηματική κυτταρίτιδα» και το χαρακτηριστικό της είναι ότι όταν το άτομο είναι ξαπλωμένο το δέρμα είναι λείο και όταν στέκεται έχει όψη φλοιού πορτοκαλιού, ενώ στο τρίτο στάδιο έχουμε την πιο προχωρημένη μορφή κυτταρίτιδας, που είναι εμφανής σε κάθε θέση, ανεξαρτήτως της εφαρμογής πίεσης και ονομάζεται «συμπαγής».


Κυτταρίτιδα και αντιμετώπιση με Μασάζ

Το λεμφικό μασάζ βοηθάει το σώμα να απομακρύνει τις τοξίνες και τα άχρηστα υλικά, ενώ καθαρίζει τους ιστούς, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει την κίνηση των υγρών στο συνδετικό ιστό. Από την άλλη, το βαθύ μασάζ χαλαρώνει τον συνδετικό ιστό ώστε να κινείται πιο εύκολα και να μην προσκολλάται στις δομές που βρίσκονται κάτω από αυτόν. Το μασάζ δεν μειώνει τα λιποκύτταρα, αλλά βελτιώνει την κατάσταση και τη εμφάνιση του δέρματος και αυξάνει την κυκλοφορία των θρεπτικών ουσιών στους ιστούς. Εκτός αυτών, το μασάζ αυξάνει τα επίπεδα του κυτταρικού μεταβολισμού, συντελεί στην ταχεία απομάκρυνση των άχρηστων μεταβολικών προϊόντων από τους περιφερικούς ιστούς, βελτιώνει την αιματική και λεμφική κυκλοφορία, βελτιώνει τον τόνο του δέρματος και διεγείρει τους μύες.


Κυτταρίτιδα και αντιμετώπιση με Μεσοθεραπεία

Μεσοθεραπεία είναι η έγχυση ουσιών κάτω από την επιδερμίδα, στο υποδόριο, ουσιών για διόρθωση αισθητικών προβλημάτων. Η μεσοθεραπεία μπορεί να γίνει σε γλουτούς, κοιλιά, μηρούς, γόνατα, βραχίονες. Τα διαλύματα μεσοθεραπείας περιέχουν ουσίες που κάνουν λιπόλυση, όπως καφεϊνη, διάφορα αμινοξέα, αντιοξειδωτικούς παράγοντες και βιταμίνες. Η μεσοθεραπεία λιπόλυσης γίνεται σε περιοχές του σώματος που πρέπει να μειωθεί το τοπικό λίπος, να αντιμετωπιστεί η κυτταρίτιδα και να χάσουμε πόντους. Οι ενέσεις επαναλαμβάνονται για 4 φορές κάθε 15 έως 60 ημέρες και εξαφανίζουν το λίπος. Η επιλογή των ουσιών που χρησιμοποιούνται εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και αποφασίζεται από τον ιατρό.

Στη μη ενέσιμη μεσοθεραπεία μεταφέρονται λιποδιαλυτικές ουσίες χωρίς χρήση ενέσεων. Η θεραπεία εφαρμόζεται στο ιατρείο όπου το κατάλληλο λιπολυτικό μείγμα φτάνει στις εσωτερικές στοιβάδες του δέρματος με τη βοήθεια μιας συσκευής μικρορευμάτων. Τέλος δημιουργούνται κανάλια στην επιφάνεια του δέρματος με συσκευή roller και μέσα από αυτά τα κανάλια τα διαλύματα μεσοθεραπείας φτάνουν στο απαιτούμενο βάθος. Η μεσοθεραπεία είναι μια απλή και γρήγορη θεραπεία για να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα, χωρίς παρενέργειες και μετά το τέλος της συνεδρίας μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες