Υπηρεσίες

Διακοπή Καπνίσματος

Διακοπή Καπνίσματος

Η διακοπή καπνίσματος μπορεί να αποδειχτεί πολύ δύσκολη διαδικασία, αφού το κάπνισμα είναι εθισμός και όχι μια «κακιά» συνήθεια όπως αθώα την παρουσιάζουμε. Η νικοτίνη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες για τον άνθρωπο, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και μακροχρόνιες επιπτώσεις όπως ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης, αθηροσκλήρωση, χρόνια πνευμονοπάθεια και καρκίνος του πνεύμονα.

 

Γιατί είναι δύσκολη η διακοπή καπνίσματος;

 

Το κάπνισμα είναι μια εξάρτηση τόσο ψυχολογική αλλά και οργανική. Μέσα σε 12 ώρες από τη διακοπή καπνίσματος, εμφανίζονται συμπτώματα όπως ανησυχία, τρόμος, ταχυκαρδία, εφίδρωση, πονοκέφαλος, αδυναμία συγκέντρωσης και άγχος. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην ελάττωση των επιπέδων της νικοτίνης στο αίμα και διαρκούν λίγες μέρες, όμως πολλοί καπνιστές που επιχειρούν να το κόψουν δεν μπορούν να τα ανεχθούν και έτσι ωθούνται ξανά στο κάπνισμα. Οι καπνιστές επίσης συγχέουν την εξάρτηση με την απόλαυση. Το κάπνισμα αποτελεί μια εξαρτητική σχέση που προκύπτει μέσω της μάθησης, αφού ο καπνιστής συνδέει αρχικά περιβαλλοντικά ή εσωτερικά ερεθίσματα με το κάπνισμα και μέσα από αυτήν την επανάληψη οδηγείται στην ασυνείδητη αντίδραση του καπνίσματος στις καταστάσεις αυτές.


Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός στη διακοπή καπνίσματος;

 

Ο βελονισμός είναι μία φυσική, ανώδυνη και ακίνδυνη μέθοδος απεξάρτησης από τη νικοτίνη. Ο βελονισμός βοηθάει μειώνοντας την επιθυμία για κάπνισμα καθώς και τα συμπτώματα στέρησης. Συνήθως οι 7 στους 10 που αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα με τη βοήθεια του βελονισμού θα τα καταφέρουν μέσα σε 2 με 3 εβδομάδες, κάτι που βεβαίως εξαρτάται και από την προσπάθειά του, το περιβάλλον στο οποίο ζει και εργάζεται και την ψυχολογική και σωματική κατάστασή του. Με το βελονισμό αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό. Η φυσική ορμόνη, Β-ενδορφίνη προάγει τη φυσική χαλάρωση και μειώνει την ευαισθησία στον πόνο. Η παραγωγή της Β-ενδορφίνης είναι μέρος του μηχανισμού που βοηθά κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα και συμβάλλει στη μείωση των στερητικών συμπτωμάτων που προκύπτουν από τη διακοπή καπνίσματος. Ο βελονισμός λοιπόν μειώνει σημαντικά την ένταση και τη διάρκεια του συνδρόμου στέρησης και βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει τις δικές του ουσίες που θα αντικαταστήσουν τη δράση της νικοτίνης.


Ποια η διαδικασία του βελονισμού για τη διακοπή καπνίσματος;

 

Ο καπνιστής δεν πρέπει να έχει καπνίσει το προηγούμενο 24ωρο ή τουλάχιστον να μην έχει καπνίσει από το πρωί τη μέρα του βελονισμού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αρχίσουν να παρουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα στέρησης, έτσι ο βελονιστής μπορεί να δουλέψει πάνω σε αυτά. Ο ιατρός-βελονιστής λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς και του εξηγεί τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται τοποθετούνται από τον σε ειδικά επιλεγμένα σημεία του σώματος, λίγα μόλις χιλιοστά από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Τα σημεία στα οποία τοποθετούνται οι βελόνες για τη διακοπή καπνίσματος, είναι ο λοβός του αυτιού, το πρόσωπο και ίσως τα χέρια. Όσο ο καπνιστής δυσκολεύεται να αντέξει την ένταση του συνδρόμου στέρησης το πρωτόκολλο που ακολουθείται γίνεται πιο πολύπλοκο. Οι βελόνες παραμένουν στη  θέση τους για είκοσι λεπτά περίπου και στην συνέχεια αφαιρούνται. Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται αισθητά 6 με 8 ώρες μετά τη θεραπεία. Την επομένη ημέρα ο καπνιστής αισθάνεται μειωμένη επιθυμία, η οποία ακόμα και όταν υπάρξει είναι ήπια και ελεγχόμενη. Ο ιατρός που είναι υπεύθυνος για την αγωγή αποφασίζει πότε απαιτείται επανάληψή της και αν θα χρειαστεί ηλεκτροβελονισμός, ωτοβελονισμός κλπ. Ο βελονισμός αναπρογραμματίζει τους αισθητήρες που έχουν σχέση με την γεύση, την όσφρηση αλλά και την ανοχή της νικοτίνης από τον οργανισμό, καθιστώντας τη νικοτίνη και τη μυρωδιά του καπνού μη ανεκτή στο άτομο. Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο, εφόσον εφαρμόζεται από ιατρό γιατί απαιτούνται γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας.


Πόσες συνεδρίες βελονισμού χρειάζονται για τη διακοπή καπνίσματος;

 

Προκειμένου να είμαστε σίγουροι για το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της θεραπείας, συστήνονται επαναληπτικές συνεδρίες για τους επόμενους 2 με 3 μήνες από την αρχή της θεραπείας. Οι συνεδρίες διαρκούν περίπου 30 λεπτά και περιλαμβάνουν βελονισμό σημείων στο σώμα και σημείων στο αυτί. Από αυτούς που υποβάλλονται σε θεραπεία, 70 % αναφέρει έλλειψη έντονης στέρησης και 50% συμπτωματολογία απέχθειας (αλλοίωση γεύσης – όσφρησης, τάση εμετού).


Γιατί να επιλέξω το βελονισμό για τη διακοπή καπνίσματος;

 

Ο βελονισμός είναι μια μέθοδος φυσική και οικονομική, χωρίς παρενέργειες. Βοηθά τον ίδιο τον οργανισμό να αναπτύξει και να ισχυροποιήσει την άμυνά του απέναντι σε κάτι που τον βλάπτει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη των υποτροπών και μειώνει, μαζί με τη θέληση του ατόμου, τα συμπτώματα της στέρησης όσον αφορά τη νικοτίνη. Επίσης αποτελεί μια ασφαλή μέθοδο και για εγκύους όπου η διακοπή καπνίσματος είναι αναγκαία. Τέλος, ο μικρός αριθμός συνεδριών σε συνδυασμό με τα γρήγορα αποτελέσματα διευκολύνουν το άτομο ψυχολογικά και το κρατούν μακριά από υποκατάστατα όπως τσίχλες νικοτίνης, ηλεκτρονικό τσιγάρο κλπ.