Υπηρεσίες

Αδυνάτισμα

Αδυνάτισμα

Αδυνάτισμα: Πώς μπορούμε να το πετύχουμε με τη βοήθεια του ΒελονισμούΗ παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις αναπτυγμένες κοινωνίες. Είναι υπεύθυνη για πολλές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι καρδιοπάθειες  κ.α.  Στη χώρα μας το 70% των ανδρών και το 50% των γυναικών έχουν βάρος πάνω από το κανονικό ενώ η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία. Με το πέρασμα των χρόνων και την αύξηση της ηλικίας ο οργανισμός ρίχνει τη μεταβολική του δραστηριότητα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια τάση αύξησης των κιλών.


Αδυνάτισμα: Ποια τα αίτια της πρόσληψης βάρους;

 

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, σε κακή διατροφή, υπερφαγία, κακή ψυχολογική κατάσταση – άγχος, έλλειψη άσκησης καθώς και σε διάφορες παθήσεις. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να λειτουργήσουν και συμπληρωματικά μεταξύ τους.
Η κακή διατροφή είναι ο πρώτος τη τάξει παράγοντας αύξησης του βάρους. Επεξεργασμένες τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, όλο και περισσότερες θερμίδες από το εύκολο και φτηνό φαγητό, στην καθημερινή διατροφή, αυξάνουν τη συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Η πρόσληψη ζάχαρης επίσης είναι ένας κακός παράγοντας, που βρίσκεται παντού. Ο καφές και τα γλυκά, τα τυποποιημένα γλυκίσματα, τα αναψυκτικά κ.α. βρίσκονται στο καθημερινό διαιτολόγιο των περισσότερων ανθρώπων του σύγχρονου δυτικού κόσμου. Η παντελής έλλειψη καθημερινής άσκησης έρχεται να συμπληρώσει την κακή διατροφή. Η εργασία των περισσότερων ανθρώπων απαιτεί σήμερα όλο και λιγότερη σωματική προσπάθεια ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων προτιμούν γρήγορα τυποποιημένα γεύματα στο διάλειμμά τους και όταν επιστρέφουν από την δουλειά καταλήγουν ξανά στην εύκολη λύση του junk food και της ακινησίας στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση. Πολλοί να κατανοούν ότι βλάπτουν την υγεία τους, αλλά από την πρώτη ανεπιτυχή προσπάθεια για αδυνάτισμα, παραιτούνται και νιώθουν αδύναμοι να αλλάξουν αυτόν τον επιβλαβή τρόπο ζωής.


Αδυνάτισμα: Βελονιστική Προσέγγιση

 

Η χρήση του βελονισμού για αδυνάτισμα βασίζεται στη λογική ότι η αύξηση του βάρους σχετίζεται με τη διαταραγμένη ροή της ενέργειας από και προς τον υποθάλαμο. Ο υποθάλαμος είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει της ορμόνες και την ομοιόσταση του οργανισμού. Το ιδανικό βάρος συμβάλλει τόσο στη βελτίωση της εμφάνισης όσο και στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Αρχικά, για την επίτευξη του ιδανικού βάρους  απαιτείται υγιεινή,  χαμηλή σε θερμίδες διατροφή και τακτική άσκηση. Σε αυτό το σημείο ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά, βοηθώντας το άτομο να ξεπεράσει τις δυσκολίες αυτής της αλλαγής  μειώνοντας την όρεξη και το χρόνο κορεσμού κατά τα γεύματα. Επίσης, προσφέρει αίσθημα ευεξίας και ρυθμίζει ψυχολογικούς παράγοντες που συνοδεύουν την προσπάθεια για απώλεια βάρους.


Αδυνάτισμα: Μέθοδος Συνεδρίας Βελονισμού

 

Αρχικά καθορίζεται από τον ιατρό-βελονιστή ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει τα σημεία του σώματος που πρόκειται να ερεθιστούν. Επιλέγονται σημεία στα αυτιά (ωτοβελονισμός) και στο σώμα, ανάλογα με τις ανάγκες για αδυνάτισμα. Τα σημεία του αυτιού που βελονίζονται είναι αυτά που αντιπροσωπεύουν το στομάχι, το σημείο της όρεξης του εγκεφάλου, τους πνεύμονες, το σημείο Shenmen (για την ψυχική ηρεμία, το άγχος, τον θυμό και την ανασφάλεια). Ο ιατρός-βελονιστής επιλέγει σε κάθε συνεδρία δύο ή περισσότερα από τα πιο πάνω σημεία του αυτιού, ανάλογα με τα συμπτώματα και την προσωπικότητα του κάθε ασθενούς και το ρόλο που αυτά παίζουν στην αύξηση του βάρους του.  Ο βελονισμός ενεργοποιεί τον υποθάλαμο και διεγείρει τη υπόφυση που ρυθμίζει την έκκριση λεπτίνης και προάγει το μεταβολισμό των λιπιδίων. Οι βελόνες παραμένουν στο άτομο για 20 έως 30 λεπτά. Όταν αφαιρεθούν οι μεταλλικές βελόνες τοποθετούνται στα αυτιά αυτοκόλλητες βελόνες που συνεχίζουν να διεγείρουν τα κατάλληλα σημεία. Ο βελονισμός δρα καταστέλλοντας την όρεξη και έτσι το άτομο καταφέρνει να ακολουθήσει πιο εύκολα ένα διαιτολόγιο αποφεύγοντας την πείνα.


Αδυνάτισμα με πόσες συνεδρίες;

 

Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το πόσα κιλά θέλει να χάσει το άτομο, την επιμονή του στο στόχο και την ταχύτητα που θέλει να τα χάσει. Για τον μέσο ασθενή που επιθυμεί απώλεια 3 έως 5 κιλών μπορεί να χρειαστούν δύο συνεδρίες την εβδομάδα για 3-4 εβδομάδες.


Συνοψίζοντας

 

Στο αδυνάτισμα ο βελονισμός δεν είναι πανάκεια και δεν πρέπει να γίνεται χωρίς καμία άλλη αλλαγή στον τρόπο ζωής. Προκειμένου να λειτουργήσει στο μέγιστο, το άτομο δεν πρέπει να αμελήσει το γεγονός πως η αλλαγή των κακών συνηθειών και η προσήλωση στον στόχο είναι οι βασικοί παράγοντες που θα το οδηγήσουν στην απώλεια βάρους. Ο βελονισμός συνεπικουρεί σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς λίπη και πλεονάζουσες θερμίδες αλλά με αερόβια άσκηση και λίγες συνεδρίες βελονισμού, θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός υγιούς σωματικά και ψυχικά οργανισμού.