Υπηρεσίες

Ίλιγγος

Ίλιγγος

Ο ίλιγγος στον ασθενή ορίζεται ως η ψευδαίσθηση της κίνησης του σώματός του (περιστροφή του σώματος, με ώθηση ή αιώρηση προς τα πλάγια, εμπρός ή πίσω και με τάση για πτώση), ή της κίνησης του περιβάλλοντος, ενώ ο ίδιος μένει σταθερός.

Τύποι Ιλίγγου

 

Ο ίλιγγος διακρίνεται σε περιφερικής και κεντρικής αιτιολογίας. Όταν είναι περιφερικής αιτιολογίας συνήθως εμπλέκεται ο λαβύρινθος ενώ ο κεντρικής αιτιολογίας ίλιγγος μπορεί να οφείλεται σε βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο πιο συνήθης ίλιγγος είναι περιφερικής αιτιολογίας.

 

Ο ίλιγγος και η διάγνωσή του

 

Για να διαγνωσθεί η αιτία και ο τύπος του ιλίγγου απαιτείται αρχικά λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό (ΩΡΛ, νευρολόγο), ο οποίος στη συνέχεια θα παραπέμψει τον ασθενή σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, αν χρειάζεται.  Η κλασική θεραπεία του ιλίγγου εξαρτάταται από την υποκείμενη νόσο και έγκειται τόσο σε μηχανικούς χειρισμούς όσο και στη λήψη φαρμακευτικών ουσιών.

 

Ίλιγγος και βελονισμός

 

Ο βελονισμός μπορεί να ωφελήσει στον ίλιγγο λαβυρινθικής αιτιολογίας, ενώ δρα συνδυαστικά με οποιαδήποτε άλλη συμβατική θεραπεία, μεγιστοποιώντας το αποτελέσμα.