Υπηρεσίες

Έκζεμα

Έκζεμα

Έκζεμα: Αντιμετώπιση με Βελονισμό

Το έκζεμα είναι μια πάθηση του δέρματος με κύρια συμπτώματα την εμφάνιση ερυθρού εξανθήματος και τον έντονο κνησμό. Κάποιες από τις περιοχές που προσβάλλονται είναι το πρόσωπο, τα χέρια και οι κλειδώσεις των αγκώνων και των γονάτων. Το έκζεμα προκαλείται στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος από ουσίες που αντιδρούν με τα φυσικά έλαιά του, όπως απορρυπαντικά, σαμπουάν, χημικά, αντηλιακά, το χλώριο στην πισίνα κλπ. Σημαντικοί παράγοντες επίσης που μπορεί να το προκαλέσουν είναι το άγχος ή αλλεργική αντίδραση σε κάποια τροφή. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία και να οδηγήσει σε άσθμα ή άλλη έντονη αλλεργική κατάσταση. Ο πιο συνήθης λόγος ανησυχίας στο έκζεμα είναι η λοίμωξη του δέρματος. Η ατοπική δερματίτιδα σε έξαρση μπορεί να επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου και να οδηγήσει σε δημιουργία ουλής. Το έκζεμα είναι πιθανόν να είναι κληρονομικό, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί με ποιο τρόπο κληρονομείται ή ποιοι παράγοντες είναι αυτοί που επηρεάζουν αν θα κληρονομηθεί.


Έκζεμα και Βελονισμός

 

Ο Βελονισμός είναι ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης για το έκζεμα. Μπορεί να ανακουφίσει το άτομο από την ενοχλητική φαγούρα, τον πόνο και τα σημάδια, αλλά και να βελτιώσει την εικόνα του δέρματος. Επίσης ο βελονισμός ανακουφίζει και από το στρες που ενοχοποιείται για την εκδήλωση δερματικών παθήσεων.


Ο Βελονισμός

 

Ο Βελονισμός έχει ένδειξη σε μερικές μορφές ακμής, στη νευροδερματίτιδα, στο άτονο έλκος και στη ψωρίαση. Χωρίς να καταργείται η δερματολογία και άλλες εξειδικεύσεις της Δυτικής Ιατρικής, ο Βελονισμός καταφέρνει να λειτουργεί συνδυαστικά, χωρίς επιπλοκές και χωρίς να χρειάζεται το άτομο να λάβει πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή, ενώ ενισχύει τα αποτελέσματα των υπόλοιπων μεθόδων με φυσικό τρόπο. Είναι μια ολοκληρωμένη και θεραπευτική τεχνική που βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση λεπτών, αποστειρωμένων βελονών σε καθορισμένα σημεία του δέρματος ανάλογα με την πάθηση, προκαλώντας μηχανικό ερεθισμό, για να βελτιωθεί η διαταραγμένη ροή της ενέργειας στον οργανισμό. Τα σημεία του δέρματος που τοποθετούνται οι βελόνες είναι σημεία ενός συνολικότερου ενεργειακού δρόμου που σχετίζεται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδας νευρώνων, τους «μεσημβρινούς». Οποιαδήποτε εσωτερική ανισορροπία του οργανισμού (άσθμα, αλλεργίες) σε συνδυασμό με παθογόνους παράγοντες (έκθεση σε τοξικές ουσίες), μπορεί να δημιουργήσει το έκζεμα.


Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το έκζεμα με το βελονισμό;

 

Κατ’ αρχήν σκοπός του ιατρού-βελονιστή είναι να ανιχνεύσει την αιτία που δημιουργεί τέτοιου είδους φλεγμονές στο δέρμα, μέσα από εξέταση του ατόμου και του ιστορικού του. Έπειτα εφαρμόζεται βελονιστική μεθοδολογία για να θεραπευτεί ο οργανισμός από μέσα προς τα έξω. Στη διάρκεια της συνεδρίας εισάγονται πολύ λεπτές μεταλλικές, αποστειρωμένες βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Η τεχνική είναι ανώδυνη και διαρκεί 20-30΄. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται είναι διαφορετικός για κάθε περίπτωση και εξαρτάται από το πρόβλημα και τη δεκτικότητα του κάθε ασθενούς στη συγκεκριμένη θεραπεία.

 

Πώς μπορεί η διατροφή να επηρεάσει την εμφάνιση εκζέματος;

 

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο να μείνει το άτομο μακριά από τα συμπτώματα του εκζέματος. Περισσότερα λαχανικά, αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και γαλακτοκομικών και περισσότερες τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά, θα κάνουν τη διαφορά. Προσοχή πρέπει να δοθεί στη ζάχαρη και το λευκό αλεύρι, αφού η κατανάλωσή τους τροφοδοτεί τα εκζέματα. Αναφορικά με το ντύσιμο, καλό είναι να αποφεύγονται συνθετικά ρούχα και να προτιμώνται πιο φυσικά υφάσματα που δεν ερεθίζουν το δέρμα, αλλά και πιο άνετες γραμμές για να ελαττωθεί η τριβή τους με το δέρμα. Η μείωση του άγχους επίσης βοηθά στην αποφυγή του εκζέματος. Η αντιμετώπιση του άγχους με βελονισμό βοηθά τον οργανισμό, αφού μειώνεται η έκκριση κορτικοτροπίνης εξομαλύνονται τα επίπεδα κορτιζόλης που εκκρίνονται καθημερινά και αυξάνονται τα επίπεδα σεροτονίνης του οργανισμού.

Το έκζεμα είναι μια πολυπαραγωντική πάθηση, που δεν κολλάει και μπορεί να λανθάνει της προσοχής του ατόμου αν δε συνοδεύεται από κνησμό. Παρόλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν φτάσει σε μορφές που χρειάζονται πιο πολύπλοκη μέθοδο αντιμετώπισης. Η ίδια η δεκτικότητα και η προσπάθεια του ασθενούς με έκζεμα στην μέθοδο αντιμετώπισης, η γνώση και εμπειρία του ιατρού-βελονιστή και τα συνδυαστικά και φυσικά οφέλη του βελονισμού μπορούν να προκαλέσουν την ανακούφιση του ατόμου από τα συμπτώματα και να του χαρίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.