Υπηρεσίες

Άγχος

Άγχος

Το άγχος είναι η αντίδραση σε μια υποκείμενη εξωτερική απειλή ή σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Εξαιτίας του άγχους το ανθρώπινο σώμα είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος διακατέχεται από καθεστώς πολλαπλών σκέψεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια καθημερινή κατάσταση στην οποία εκτειθέμεθα όλοι και για κάποιους μπορεί να λειτουργήσει θετικά, παρακινώντας μας για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές απαιτητικές καταστάσεις. Άλλωστε κάθε άτομο έχει ένα ορισμένο βαθμό άγχους που θεωρείται φυσιολογικό κάτω από ορισμένες περιστάσεις. Όταν όμως η διαχείριση του άγχους γίνεται ανεξέλεγκτη, επηρεάζεται η καθημερινότητα του ατόμου σε σημείο που να μη μπορεί να ανταπεξέλθει σε λιγότερο ή περισσότερο απαιτητικές καταστάσεις.


Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το άγχος;

 

Τα αρνητικά συμπτώματα του άγχους είναι ο θυμός, τα συναισθήματα απογοήτευσης και φόβου, η κούραση και η κατάθλιψη, ενώ παρατηρούνται και φαινόμενα χαμηλής διάθεσης του ατόμου για συνεργασία, φαινόμενα οξυθυμίας και φαινόμενα λεκτικής ή σωματικής κακοποίησης απέναντι σε άλλα πρόσωπα. Το άγχος όσο και ο φόβος αποτελούν απειλητικά ερεθίσματα για τον οργανισμό που γίνονται αντιληπτά από τον εγκέφαλο που δραστηριοποιεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα ώστε να προετοιμάσει τον οργανισμό και να επέλθει αγχόλυση. Ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει ένα έντονο φόβο αναπτύσσει ορισμένες αντιδράσεις από το αυτόνομο κεντρικό σύστημα όπως ταχυκαρδία, γρήγορη αναπνοή, ωχρότητα προσώπου, αναστολή πέψης, εφίδρωση και άλλα. Όμως τα άτομα που βιώνουν καθημερινή δυσφορία και παρατεταμένο άγχος αναπτύσσουν συμπτώματα ζάλης, αύξησης της πίεσης, ταχυκαρδίας, ανησυχίας, στομαχικής δυσφορίας, τρόμου, σεξουαλικής δυσλειτουργίας κ.α .


Άγχος και αγχώδεις διαταραχές

 

Το άγχος είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ψυχικές διαταραχές σε όλο τον κόσμο.  Σύμφωνα με τις βιολογικές θεωρίες, συνδέεται με υπερδιέργεση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και έντονη νοραδρενεργική δραστηριότητα, ενώ στην Ψυχαναλυτική θεωρία θεωρείται αποτέλεσμα μεταλλαγής της λιμπιντικής ενέργειας. Επίσης έχει υποστηριχτεί πως η εκδήλωση του άγχους γίνεται λόγω της αποτυχημένης προσπάθειας απώθησης και δόμησης νευρωσικών συμπτωμάτων. Οι αγχώδεις διαταραχές χαρακτηρίζονται από την παρουσία υπερβολικού άγχους. Διακρίνονται σε διαταραχές γενικευμένου άγχους, ειδικές φοβίες, ψυχαναγκαστική διαταραχή και κοινωνικές φοβίες. Τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις διαταραχές, παρουσιάζουν σχεδόν καθημερινά συμπτώματα, ενώ τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού δεν είναι καθημερινά, αλλά περιοδικά.


Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το άγχος με τον βελονισμό;Ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει θεραπευτικά αποτελέσματα σε πληθώρα διαταραχών που προέρχονται από το άγχος. Τέτοιες είναι οι διαταραχές ύπνου, οι σχετιζόμενες με το άγχος δερματικές παθήσεις, οι κρίσεις πανικού, οι αγχώδεις διαταραχές, οι κεφαλαλγίες που σχετίζονται με τον άξονα υποθάλαμο-υπόφυση, οι φοβίες, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το μετατραυματικό stress κ.α. Ο ιατρός-βελονιστής κατόπιν εξέτασης και λήψης ιστορικού του ασθενούς θα προχωρήσει σε διάγνωση του προβλήματος και θα καθορίσει το θεραπευτικό μοντέλο που θα εφαρμόσει και μετέπειτα θα ακολουθήσει ο ασθενής, με στόχο την επάνοδο της ισορροπίας στο σώμα του. Ο μηχανισμός δράσης του βελονισμού έχει να κάνει με τον ερεθισμό των νευρικών απολήξεων που επιτυγχάνεται με τη βελόνα, εξομαλύνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης που εκκρίνονται καθημερινά, αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης του οργανισμού και ανακουφίζοντας τον οργανισμό με φυσικό τρόπο μειώνοντας ή μηδενίζοντας τη λήψη ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Για τη θεραπεία του άγχους οι βελόνες τοποθετούνται ομοιόμορφα κατά μήκος του στέρνου, δεξιά και αριστερά πίσω στον αυχένα, ανάμεσα στα μάτια, στην άρθρωση του καρπού και στα πόδια κάτω από τα γόνατα. Με αυτον τον τρόπο προκαλείται διέγερση του υποθαλάμου. Ο υποθάλαμος ελέγχει την ομοιόσταση του σώματος μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος και του νευροενδοκρινικού. Τα σημεία βελονισμού που ελέγχουν τον υποθάλαμο είναι τα παρασπονδυλικά σημεία της ουροδόχου κύστεως, τα σημεία των ακανθωδών αποφύσεων του κυβερνητικού αγγείου, σημεία της μέσης γραμμής του αγγείου συλλήψεως αλλά και σημεία του πνευμονογαστρικού συστήματος, σημεία του προσωπικού νεύρου και σημεία του ιερού πλέγματος. Ανάλογα με το πρόβλημα κάποιες φορές συνδυάζεται και ωτοβελονισμός σε σημεία στο πτερύγιο του αυτιού.


Πόσες συνεδρίες απαιτούνται;

 

Το σύνολο των συνεδριών εξαρτάται από την ένταση του προβλήματος κάθε ασθενή και την αντίδραση που θα έχει στον βελονισμό.


Ποια τα πλεονεκτήματα του βελονισμού;

 

Ο Βελονισμός είναι μια θεραπευτική μέθοδος που ανακουφίζει συμβάλλοντας με φυσικό τρόπο. Κατά τη θεραπεία με βελονισμό δεν υπάρχουν παρενέργειες. Πρόκειται για μια χαμηλού κόστους θεραπεία με γρήγορα και μακροχρόνια αποτελέσματα, που προκαλεί ανάταση,  ενεργητικότητα και μπορεί να ελαττώσει συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος και τις αγχώδεις διαταραχές.