Οσφυαλγία
Η οσφυαλγία (πόνος στη μέση) είναι σύμπτωμα που αφορά τον πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να αντανακλάται στους μηρούς και μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού. Η οσφυαλγία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας, όντας η δεύτερη σε συχνότητα παθολογική κατάσταση. Είναι υπέυθυνη για το 25% των προσωρινών αναπηριών και το 40% των μόνιμων, γι΄ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψή της. Έχει υπολογιστεί δε, ότι 65-80% των ατόμων παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας στη ζωή τους. Η οσφυαλγία είναι πιο συχνή στο ηλικιακό εύρος 40-50 και συχνότερη μεταξύ των γυναικών, ενώ οι αριθμοί αυξάνονται με την πρόοδο της ηλικίας. Συνήθως οφείλεται στην εκφύλιση των κατώτερων οσφυϊκών διαστημάτων που είναι τα πιο κινητά. Μια κήλη δίσκου επίσης μπορεί να πιέσει κάποιο νεύρο, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί πόνος στο πόδι, κάτι που ονομάζουμε «ισχιαλγία». Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευπαθείς σε προβλήματα με τη μέση τους, ενώ επίσης υπάρχουν και κάποιες σοβαρότερες παθήσεις που μπορεί αρχικά να εμφανιστούν με μία οσφυαλγία.
Οσφυαλγία: Μορφές και Αίτια
Ανάλογα με τη διάρκεια η οσφυαλγία διακρίνεται σε τρεις μορφές: Στην οξεία οσφυαλγία που έχει διάρκεια μικρότερη από 6 εβδομάδες και είναι η πιο συχνή, στην υποξεία οσφυαλγία που έχει διάρκεια από 6 μέχρι 12 εβδομάδες και στη χρόνια οσφυαλγία που έχει διάρκεια μεγαλύτερη από 12 εβδομάδες και είναι σπανιότερη. Τα αίτια της οσφυαλγίας συνήθως οφείλονται σε προβλήματα όπως σπονδυλαρθρίτιδα, μυοσυνδεσμική βλάβη, οστεοαρθρίτιδα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, δισκοκήλη, σπονδυλολίσθηση, στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, οστεοπόρωση κ.α. Αιτίες επίσης μπορεί να είναι φλεγμονώδεις παθήσεις, πρωτοπαθείς νεοπλασίες, δευτεροπαθείς μεταστατικές εντοπίσεις στη σπονδυλική στήλη ή μετεγχειρητικά σύνδρομα πόνου. Ως παράγοντες κινδύνου μπορούν να θεωρηθούν η μεγάλη ηλικία, τα επαγγέλματα που επιβάλλουν άρση βάρους, η λάθος άρση βάρους, η κακή στάση κατά την εργασία και η παχυσαρκία. Το ακριβές αίτιο της οσφυαλγίας και το ποιες νευρικές ρίζες έχουν προσβληθεί, διαγιγνώσκονται από τον νευροχειρουργό που εξετάζει τον ασθενή και το ιστορικό του και κάνει απεικονιστικό έλεγχο της οσφυϊκής μοίρας όποτε είναι απαραίτητο.
Οσφυαλγία και βελονισμός
Αν η πρωτοπαθής διαταραχή δεν συνδέεται με σοβαρές ανατομικές αλλοιώσεις, ο βελονισμός μπορεί να συμβάλλει στην ταχύτερη αποκατάσταση των ασθενών, επιτυγχάνοντας γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο. Από την άλλη, σε καταστάσεις σοβαρής πρόπτωσης του μεσοσπονδύλιου δίσκου ή παρουσίας οστεοφυτικής υπερπλασίας που πιέζει τα νεύρα, ο βελονισμός δεν είναι η μέθοδος αντιμετώπισης, αλλά μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματική, αναλγητική μέθοδο, μέχρι να χειρουργηθεί η βλάβη. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική οι οσφυαλγίες διακρίνονται σε αυτές που εντοπίζονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και αφορούν τους Μεσημβρινούς της Ουροδόχου Κύστης, των Νεφρών και του Κυβερνητικού Αγγείου, αυτές που εντοπίζονται στην περιοχή της ιερολαγονίου άρθρωσης και αφορούν τους Μεσημβρινούς της Χοληδόχου Κύστης και των Νεφρών και αυτές που εντοπίζονται στην οσφύ και αντανακλούν στον κορμό σαν ζώνη και αφορούν του Μεσημβρινούς της Χοληδόχου Κύστης, του Σπλήνα και τους Παράδοξους Μεσημβρινούς Τσονγκ και Ντάι. Ανάλογα με την παθογένεια της νόσου και τα συμπτώματα του ατόμου επιλέγονται τα σημεία βελονισμού. Ο ιατρός-βελονιστής ζητά από τον ασθενή το ιατρικό του ιστορικό, στοιχεία για την προέλευση του πόνου και τον τρόπο ζωής του. Ο βελονιστής μπορεί να εξακριβώσει την δυσκολία του περιστατικού και να ξεκινήσει την θεραπεία. Χρησιμοποιούνται 10 με 20 βελόνες και μια συνεδρία διαρκεί από 30-35 λεπτά. Οι βελόνες τοποθετούνται όχι μόνο κοντά στα σημεία του πόνου αλλά ακόμη και σε άλλα σημεία του σώματος που σχετίζονται με την συνολική βελτίωση της υγείας. Η είσοδος της βελόνας στα σημεία βελονισμού ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις που είναι υπεύθυνες για τον πόνο δημιουργώντας νευρικές ώσεις που προχωρούν κατά μήκος των νεύρων, φτάνουν στον νωτιαίο μυελό και από εκεί κατευθύνονται στον εγκέφαλο. Αυτό έχει σαν συνέπεια την έκκριση της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης της υπόφυσης που προκαλεί την έκκριση κορτιζόνης από τα επινεφρίδια. Επίσης παράγονται ενδογενείς οπιοειδείς ουσίες οι οποίες παράγονται κυρίως στην υποθαλαμική χώρα με την πιο σημαντική τη Β-ενδορφίνη που δημιουργεί κατάσταση ευεξίας, ηρεμίας και χαλάρωσης στον ασθενή και έχει ισχυρή αναλγητική δράση.
Οσφυαλγία: Πλεονεκτήματα του Βελονισμού
Ο βελονισμός είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία, ανώδυνη και με μικρή χρονική διάρκεια. Δεν εξαρτάται από φαρμακευτική αγωγή και δεν έχει παρενέργειες, ενώ ως φυσική μέθοδος που είναι, βοηθά τον οργανισμό του ίδιου του ασθενή με οσφυαλγία, να αναπτύξει άμυνες και να διορθώσει το πρόβλημα. Είναι σαφώς οικονομικότερη τεχνική και μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλες θεραπείες για βέλτιστα αποτελέσματα.