Κεφαλαλγίες

Οι κεφαλαλγίες (πονοκέφαλοι) είναι το συχνότερο σύμπτωμα για το οποίο αναζητείται ιατρική συμβουλή (άνω του 70% του πληθυσμού έχει έστω μια φορά βιώσει έντονη κεφαλαλγία). Εμφανίζονται σε οποινδήποτε και μπορεί για κάποιους να είναι μια χρόνια κατάσταση ενώ για άλλους σπανιότερη έως πολύ σπάνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κεφαλαλγίες δεν υποδηλώνουν κάποια πάθηση. Οι πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες δε σχετίζονται με κάποια ασθένεια, όταν όμως είναι σύμπτωμα πάθησης τότε ονομάζονται δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες και μπορεί να οφείλονται σε υπέρταση, συμπιεστικά φαινομένα στον εγκέφαλο από όγκους, φλεγμονή των μηνίγγων, αιμορραγία, ορμονολογικές διαταραχές κ.α.

Κεφαλαλγίες Τύπου Τάσεως

Οι κεφαλαλγίες τάσεως είναι η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου. Συμβαίνει σε άντρες και γυναίκες και ειδικότερα σε γυναίκες που έχουν περάσει τα 40 έτη λόγω ορμονικών αλλαγών. Ο βασικότερος παράγοντας που τις προκαλεί είναι το άγχος, όμως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως τροφές, παραμονή στον ήλιο, κόπωση, αϋπνία ή hangover από αλκοόλ. Το αίσθημα που δίνουν στο άτομο είναι ένα σφίξιμο που πιέζει το κεφάλι από την περιοχή του μετώπου μέχρι και το πίσω μέρος του κεφαλιού και ενδεχομένως να συνοδεύεται και από ελαφρά ζάλη. Μπορούν να κρατήσουν για μέρες αλλά συνήθως περνουν μετά από καλό ύπνο.

Ημικρανία

Οι ημικρανίες είναι κεφαλαλγίες που εμφανίζονται περιοδικά, έχουν διάρκεια μια με δυο ημέρες και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και μια εβδομάδα. Τις περισσότερες φορές, ο πόνος στην ημικρανία εντοπίζεται στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο, αλλά μπορεί και να βρίσκεται μόνο στην κορυφή ή και μόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Απαντάται περισσότερο στις γυναίκες και συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών. Οι ασθενείς που πάσχουν από τις κεφαλαλγίες αυτές αναφέρουν ότι ο πόνος είναι δυνατός και συνοδεύεται από συμπτώματα ναυτίας, εμετού, φωτοευαισθησίας και μεταβολών στην όρεξη και τη διάθεση. Κατά τη διάρκεια των κρίσεων δυσκολεύονται να μετέχουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα με επιτυχία και κυρίως αναζητούν ήρεμα μέρη και να ξαπλώσουν κάπου που να μην έχει φως.

Κεφαλαλγίες και Βελονισμός

Ο βελονισμός έχει εφαρμογή στις κεφαλαλγίες που δεν οφείλονται σε κάποια άλλη πάθηση. Μπορεί να δρα είτε προληπτικά έιτε θεραπευτικά. Προληπτικά, γίνεται βελονισμός σε σημεία του σώματος και του κρανίου για τη μείωση στη συχνότητα εμφάνισης των κρίσεων και τη μείωση του πόνου, καθώς προκαλεί την έκλυση ενδορφινών και άλλων παραγόντων με αναλγητική δράση στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Θεραπευτικά ο Βελονισμός μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα. Ο ιατρός-βελονιστής τοποθετεί έτσι τις βελόνες ώστε να πετύχει την απενεργοποίηση μυϊκών περιοχών που δημιουργούν πόνο και την έκκριση σεροτονίνης και ενδορφινών. Συνεπώς ο Βελονισμός όχι μόνο καταφέρνει να έχει αναλγητική δράση στις κεφαλαλγίες, αλλά με εντελώς φυσικό τρόπο στρέφει τον ίδιο τον οργανισμό να ελλατώσει τη φλεγμονώδη αντίδρασή του, να ρυθμίσει τη ροή του αίματος στο κρανίο και να αυξήσει τα επιπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Το ιστορικό και οι εξετάσεις του ατόμου είναι απαραίτητα για τη διάγνωση του προβλήματος και τον σχεδιασμό του θεραπευτικού πρωτοκόλλου από τον ιατρό-βελονιστή. Στον Βελονισμό δεν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή και αυτό μπορεί να βοηθήσει ηλικιωμένα άτομα που δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με φάρμακα και νέους ασθενείς που δε τα θέλουν στο μέλλον. Κατά την ίδια συνεδρία αντιμετωπίζονται και συνοδά συμπτώματα όπως διαταραχές ύπνου και διάθεσης, μυικά και οστικά προβλήματα, άλγη του αυχένα κ.α. Αποτελεί δηλαδή μια ολιστική μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος και δεν μένει αποκλειστικά στον πονοκέφαλο.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;

Στις κεφαλαλγίες όπως και σε κάθε τι που αντιμετωπίζουμε με Βελονισμό, ο αριθμός των συνεδριών αποφασίζεται σε συνεργασία με τον ιατρό. Συνήθως γίνονται δύο με τρεις συνεδρίες των 30 λεπτών για δύο εβδομάδες και έπειτα προτείνονται από τον ιατρό συνεδρίες μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.