Μεσοθεραπεία πόνου
Η μεσοθεραπεία πόνου είναι μια θεραπευτική τεχνική, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές και διάφορες επώδυνες καταστάσεις. Στη μεσοθεραπεία πόνου χρησιμοποιούνται διάφορες ενεργές δραστικές φαρμακευτές ουσίες, οι ποίες εγχύονται στις ανώτερες στοιβάδες της επιδερμίδας. Η έγχυση των ουσιών αυτών γίνεται με μια πολύ λεπτή βελόνα( ενέσιμος τρόπος) στο μεσόδερμα, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σημείο της βλάβης. Οι πολλαπλές αυτές μικροενέσεις προσφέρουν αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτική δράση σε τοπικό επίπεδο. Η μεσοθεραπεία πόνου βοηθά σημαντικά στην αποκατάσταση της φυσιολογίας της πάσχουσας περιοχής. Οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται εξαρτώνται από την παθοφυσιολογία της κάθε περιοχής.
Πώς εφαρμόζεται η μεσοθεραπεία πόνου;
Η μεσοθεραπεία πόνου εφαρμόζεται τοπικά στα σημεία που πάσχουν με τη χρήση βελόνων. Οι βελόνες αυτές είναι πολύ λεπτές και ο πόνος όταν εισχωρούν στην επιδερμίδα είναι ελάχιστος. Στην πάσχουσα περιοχή εισέρχεται η βελόνα και γίνεται έγχυση των ουσιών ( αναλόγως την περίπτωση, μυοχαλαρωτικές, αναλγητικές κ.α.). Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι περίπου 15 με 20 λεπτά.
Τι φάρμακα χρησιμοποιούνται στη μεσοθεραπεία πόνου;
Στη μεσοθεραπεία πόνου χρησιμοποιούνται κυρίως αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αναισθητικά φάρμακα στη μορφή του ενέσιμου μίγματος. Η έγχυση γίνεται τοπικά στην περιοχή που μας ενδιαφέρει κάθε φορά και ο τρόπος αυτός επιτρέπει την τοπική συγκέντρωση του φαρμάκου και τη μεγαλύτερη διάρκεια της δράσης του.
Τι περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπίσει η μεσοθεραπεία πόνου;
Η μεσοθεραπεία πόνου εφαρμόζεται σε μυοσκελετικά προβλήματα, όπως την οσφυαλγία, την επικονδυλίτιδα, την περιαρθρίτιδα, τα άλγη του αυχένα, αλλά και σε αθλητικές κακώσεις, όπως τενοντίτιδες, διαστρέμματα, μυϊκές θλάσεις κ.α. Η μεσοθεραπεία πόνου αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους μυϊκούς πόνους και τις φλεγμονές και επισπεύδει το χρόνο αποθεραπείας. Οι περιοχές που γίνεται η έγχυση των φαρμακευτικών ουσιών είναι ο αυχένας, ο ώμος, ο αγκώνας, η οσφύς κ.α. Πιο αναλυτικά:
- Οσφυαλγία- άλγη αυχένα: Η μεσοθεραπεία πόνου εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της οξείας και χρόνιας οσφυαλγίας καθώς και στα άλγη αυχένα, παρουσιάζοντας σημαντικά αποτελέσματα στα περισσότερα περιστατικά με ύφεση του πόνου, μέσω της λύσης του μυϊκού σπασμού, και επανάκτηση της λειτουργικότητας του ατόμου.
- Αθλητικές κακώσεις: Στις αθλητικές κακώσεις η μεσοθεραπεία πόνου εφαρμόζεται για τη γρηγορότερη αποκατάσταση μέσω της μείωσης της φλεγμονής, της επούλωσης των τενόντων και των συνδέσμων μετά από τραυματισμό ( τενοντίτιδα, διάστρεμμα, μυϊκές θλάσεις) ή υπερχρήση.
- Ώμος: Εφαρμόζεται σε τενοντίτιδες, μερική ρήξη υπερακανθίου, υπακανθίου, υποπλατίου και στο σύνδρομο πρόσκρουσης.
Αγκώνες: Χρησιμοποιείται στην τενοντίτιδα καμπτήρων καρπού και στην επικονδυλίτιδα.
Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για την εφαρμογή της μεσοθεραπείας πόνου;
Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται διαφέρει αναλόγως την πάθηση και την παθολογία που την προκαλεί. Στις οξείες οσφυαλγίες για παράδειγμα, δύο (2) συνεδρίες είναι αρκετές για να λυθεί το πρόβλημα, ενώ στα χρόνια σύνδρομα χρειάζονται 5 με 6 συνεδρίες ώστε να βελτιωθούν σημαντικά η λειτουργικότητα και η ποιότητα ζωής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά και δεν δημιουργεί προβλήματα στις προγραμματισμένες καθημερινές δραστηριότητες του/ της ασθενούς. Τα μεσοδιαστήματα της μεσοθεραπείας είναι 7 με 10 ημέρες, ενώ σε αθλητικές κακώσεις και οξείες καταστάσεις μπορεί να είναι συντομότερα.
Υπάρχουν παρενέργειες από τη μεσοθεραπεία πόνου;
Η μεσοθεραπεία πόνου εφαρμόζεται επιφανειακά στο δέρμα και χρησιμοποιούνται πολύ μικρές ποσότητες φαρμάκου. Γι αυτό το λόγο οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες. Οι πιο συνηθισμένες είναι ένα ελαφρύ οίδημα και μια μικρή μελανιά στο σημείο που έχει γίνει η έγχυση των ουσιών. Και τα δύο εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς να αφήνουν κάποιο σημάδι.
Ποια οφέλη έχει η μεσοθεραπεία πόνου;
Η μεσοθεραπεία πόνου προσφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς. Βοηθά σημαντικά στη μείωση του οξέος και χρόνιου πόνου σε ασθενείς που υποφέρουν από ενοχλήσεις στη μέση και τον αυχένα, σε πόνους στις αρθρώσεις, στους μύες και τους τένοντες.
Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η μεσοθεραπεία πόνου;
Και στη μεσοθεραπεία πόνου, όπως και σε κάθε άλλη σχεδόν θεραπεία, υπάρχουν περιπτώσεις που αντενδείκνυται η εφαρμογή της. Ο γιατρός με τη λήψη του πλήρους ιατρικού ιστορικού του/ της ασθενούς και την κλινική εξέταση, θα γνωρίζει για τυχόν αλλεργίες και τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως αντιπηκτικών. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μεσοθεραπεία πόνου δεν μπορεί να εφαρμοστεί ή προηγουμένως εφαρμόζονται κάποια συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή της.
Πόσο επώδυνη είναι η μεσοθεραπεία πόνου;
Η θεραπεία είναι μια ανώδυνη διαδικασία και πολύ καλά ανεκτή στους ασθενής. Ο μοναδικός πόνος που νοιώθει ο/ η ασθενής είναι ένα ελαφρύ τσίμπημα και κάψιμο στην περιοχή που γίνεται η έγχυση του φαρμάκου, ο οποίος διαρκεί συνήθως όσο και η θεραπεία.
Η μεσοθεραπεία πόνου λειτουργεί σε όλους τους ασθενείς;
Όπως όλες οι θεραπείες, έτσι και η μεσοθεραπεία δεν λειτουργεί σε όλους. Υπάρχουν περιπτώσεις που η μεσοθεραπεία πόνου προσφέρει σημαντική ανακούφιση και βοήθεια με βελτίωση των ενοχλήσεων, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη θεραπεία.
Η μεσοθεραπεία πόνου μπορεί να συνδυαστεί και με άλλου τύπου θεραπείες;
Η μεσοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με πολύ καλά αποτελέσματα και με άλλες θεραπείες, όπως τη φυσικοθεραπεία και τη κινησιοθεραπεία. Τα αποτελέσματα σε αυτή την περίπτωση είναι πιο άμεσα και πιο μόνιμα με την απαλλαγή από τις ενοχλήσεις για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Συνοψίζοντας
Η μεσοθεραπεία πόνου είναι μια τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις μυοσκελετικών προβλημάτων και αθλητικών κακώσεων με πολύ καλά αποτελέσματα. Η θεραπεία γίνεται με την ενέσιμη έγχυση φαρμάκων (αναλγητικών, μυοχαλαρωτικών, αντιφλεγμονωδών) στην πάσχουσα περιοχή και βοηθά σημαντικά στη βελτίωση της φυσιολογίας της. Η έγχυση των ουσιών γίνεται με πολλαπλές διηθήσεις με πολύ μικρές βελόνες τοπικά. Τα φάρμακα με τον τρόπο που χορηγούνται, δρουν τοπικά και πιο αποτελεσματικά για αρκετό χρονικό διάστημα. Με την ενέσιμη έγχυση του φαρμάκου τοπικά, αποφεύγεται η μεγάλη δοσολογία που μπορεί να δημιουργήσει στον οργανισμό διάφορες παρενέργειες. Στη μεσοθεραπεία πόνου οι μοναδικές παρενέργειες είναι ένα κάψιμο ή οίδημα και ήπιος ερεθισμός τοπικά στα σημεία που εφαρμόζεται, τα οποία εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες. Οι συνεδρίες είναι μικρής διάρκειας, 15 με 20 λεπτά και κατά μέσο όρο 5 συνεδρίες είναι αρκετές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Μετά από κάθε συνεδρία ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η μεσοθεραπεία πόνου ενδείκνυται σχεδόν σε όλους τους ασθενείς. Άτομα με αλλεργίες και άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τη μεσοθεραπεία. Ακόμα, η μεσοθεραπεία πόνου μπορεί να συνδυαστεί με πολύ καλά αποτελέσματα και με άλλες θεραπείες, όπως τη φυσικοθεραπεία και την κινησιοθεραπεία, συμπληρώνοντας έτσι στην επούλωση των βλαβών και τη μείωση του πόνου για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.