Υπηρεσίες

Ωτοβελονισμός

Ωτοβελονισμός

Ο ωτοβελονισμός είναι η θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιεί το πτερύγιο του αυτιού για τη διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Ο ωτοβελονισμός βασίζεται στη χαρτογράφηση σημείων του αυτιού τα οποία αντιπροσωπεύουν σε μικρογραφία το σύστημα των οργάνων που έχουμε στο σώμα μας, καθώς αποτελούν «πέρασμα» των αντίστοιχων μεσημβρινών. Ως μεσημβρινούς, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ορίζουμε τις διαδρομές βασικών νεύρων που διατρέχουν το ανθρώπινο σώμα. Το ανθρώπινο αυτί διαθέτει πολύ πλούσια νεύρωση με πλήθος νευρικών απολήξεων και υποδοχέων. Άρα σύμφωνα με τις αρχές του βελονισμού, κάποιο σημείο του αυτιού αντιπροσωπεύει τα νεφρά, κάποιο τους πνεύμονες κλπ, με το λοβό του αυτιού να αντιπροσωπεύει το κεφάλι.

Βελονίζοντάς τα με λεπτές αποστειρωμένες βελόνες, παρεμβαίνουμε στη λειτουργία των οργάνων αυτών που επηρεάζονται δεχόμενα νευρικές ώσεις. Ο ωτοβελονισμός στηρίζεται αφ’ ενός στις αρχές και τους κανόνες της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, στον κλασσικό παραδοσιακό βελονισμό και αφετέρου στις σύγχρονες νευροφυσιολογικές αρχές και συνήθως εφαρμόζεται θεραπευτικά σε συνδυασμό με τον κλασικό βελονισμό (βελονισμός όπου χρησιμοποιούνται σημεία σε όλο το σώμα του ασθενούς). Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ερεθισμού των αντανακλαστικών σημείων του αυτιού όπως η μάλαξη, ο ηλεκτροβελονισμός, η τοποθέτηση βελόνων,η εφαρμογή ειδικών σφαιριδίων, οι ημιμόνιμες βελόνες κα.

Ωτοβελονισμός: Τα πλεονεκτήματα

Ο ωτοβελονισμός είναι μια γρήγορη, εύκολη και άμεση τεχνική, με άμεση και καλή απόκριση σε οξείες καταστάσεις και κυρίως στους μυοσκελετικούς πόνους. Βοηθά στην αντιμετώπιση απεξάρτησης από ουσίες όπως η νικοτίνη και το αλκοόλ, ενώ από την άλλη ελέγχει τα βουλιμικά επεισόδια και την όρεξη, κάτι πολύ βασικό στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στη διαμόρφωση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Ο ωτοβελονισμός επίσης παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις άγχους, αϋπνίας, διαταραχών ύπνου, κρίσεων πανικού, φοβιών, μετατραυματικού stress κ.α., βοηθώντας το σώμα να θεραπεύσει τον εαυτό του και παρουσιάζοντας πολύ χαμηλή πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών, ενώ μπορεί να ενισχύσει τις άλλες θεραπείες με θεαματικά αποτελέσματα.

Ωτοβελονισμός για ΑδυνάτισμαΟ ωτoβελονισμός αντιμετωπίζει με επιτυχία την παχυσαρκία. Ο συνδυασμός πέντε ειδικών σημείων στο αυτί είναι αποτελεσματικός για την απώλεια βάρους σε υπέρβαρα άτομα. Αρχικά καθορίζεται από τον ιατρό-βελονιστή ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει τα σημεία που πρόκειται να κινητοποιηθούν. Τα σημεία του αυτιού που βελονίζονται είναι αυτά που αντιπροσωπεύουν το στομάχι, το σημείο της όρεξης του εγκεφάλου, τους πνεύμονες, το σημείο Shenmen (για την ψυχική ηρεμία, το άγχος, τον θυμό και την ανασφάλεια), ενδοκρινολογικά σημεία και νεφρά για την καταπολέμηση της κατακράτησης νερού, τα επινεφρίδια και τις ωοθήκες, όταν η αύξηση του βάρους οφείλεται σε εμμηνόπαυση, τον και τον θυροειδή για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Ο ιατρός-βελονιστής επιλέγει σε κάθε συνεδρία δύο ή περισσότερα από τα πιο πάνω σημεία του αυτιού, ανάλογα με τα συμπτώματα και την προσωπικότητα του κάθε ασθενούς και το ρόλο που αυτά παίζουν στην αύξηση του βάρους του.

Ωτοβελονισμός και ΆγχοςΜέσω του ωτοβελονισμού επιτυγχάνεται αισθητικός ερεθισμός των νευρικών απολήξεων (Αβ, Αδ ίνες) και εξομαλύνονται τα επίπεδα κορτιζόλης που εκκρίνονται καθημερινά. Τα επίπεδα σεροτονίνης επίσης αυξάνονται και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανακούφιση του οργανισμού με φυσικό τρόπο μειώνοντας ή μηδενίζοντας τη λήψη ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.


Ωτοβελονισμός στο ΚάπνισμαΟ ωτοβελονισμός βοηθάει σημαντικά το άτομο στην προσπάθεια απεξάρτησής του από τη νικοτίνη. Με τον ωτοβελονισμό αυξάνονται τα επίπεδα των ενδορφινών στον οργανισμό. Η παραγωγή της Β-ενδορφίνης είναι μέρος του μηχανισμού που βοηθά κάποιον να σταματήσει το κάπνισμα και συμβάλλει στη μείωση των στερητικών συμπτωμάτων που παρουσιάζονται εξαιτίας της διακοπής του καπνίσματος. Ο καπνιστής δεν πρέπει να έχει καπνίσει το προηγούμενο 24ωρο ή τουλάχιστον να μην έχει καπνίσει από το πρωί τη μέρα του βελονισμού. Για την απεξάρτηση από το κάπνισμα, τοποθετούνται 5-10 βελόνες στον λοβό του αυτιού, στο πρόσωπο και ίσως στα χέρια. Οι βελόνες παραμένουν στη  θέση τους για είκοσι λεπτά και στην συνέχεια αφαιρούνται. Την επομένη ημέρα ο καπνιστής αισθάνεται μειωμένη επιθυμία και όταν θα υπάρξει θα είναι ήπια και ελεγχόμενη, χωρίς τα συμπτώματα στέρησης. Ο ιατρός που είναι υπεύθυνος για την αγωγή αποφασίζει πότε απαιτείται επανάληψή της. Επίσης ο ωτοβελονισμός παρεμβαίνει στους μεσημβρινούς που έχουν σχέση με την γεύση, την όσφρηση αλλά και την ανοχή της νικοτίνης από τον οργανισμό, καθιστώντας τη νικοτίνη και τη μυρωδιά του καπνού μή ανεκτή στο άτομο.

Ωτοβελονισμός: Η ΜέθοδοςΜετά τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση του ασθενούς, ο ιατρός-βελονιστής προχωράει στην εξέταση του αυτιού του ασθενούς αναζητώντας σημάδια, σπίλους και ευρυαγγείες. Στη συνέχεια εντοπίζει τα συγκεκριμένα σημεία βελονισμού στο αυτί και τα σημαδεύει. Ο ωτοβελονισμός γίνεται με πολύ λεπτές βελόνες, που παραμένουν στα σημεία περίπου 20 με 40 λεπτά. Μετά την αφαίρεση αυτών των βελόνων ακολουθούν οι ημιμόνιμες βελόνες με μήκος 0,3 – 1,5mm που κολλούν στο αυτί με τη βοήθεια αυτοκόλλητου. Εκεί παραμένουν για κάποιες εβδομάδες. Είναι μια ανώδυνη μέθοδος με άμεσα ορατά αποτελέσματα.