Υπηρεσίες
Ιατρικός Βελονισμός
Ιατρικός Βελονισμός
Ο ιατρικός βελονισμός είναι μια μέθοδος με εφαρμογή σε πολλές ασθένειες και παθήσεις χωρίς να έχει παρενέργειες. Η πρόοδος στους τομείς της νευροφυσιολογίας και της νευροενδοκρινολογίας, δημιούργησε τις προυποθέσεις να καθοριστεί ένα μοντέλο λειτουργίας των ενδογενών νευρικών, ορμονικών και μηχανικών μηχανισμών του οργανισμού, ώστε να επιδράσει ο βελονισμός με σημαντικά ωφέλη για το άτομο.
Ιατρικός Βελονισμός: Τί είναι
Ο ιατρικός βελονισμός στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι που σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων, οι «μεσημβρινοί». Η θεραπευτική τεχνική βασίζεται στην ανώδυνη τοποθέτηση λεπτών, αποστειρωμένων βελόνων σε καθορισμένα σημεία του δέρματος, προκαλώντας μηχανικό ερεθισμό, εξισορροπώντας έτσι τ η διαταραγμένη ροή της ενέργειας στον οργανισμό.
Τα σημεία του δέρματος που τοποθετούνται οι βελόνες αποτελούν και σημεία ενός συνολικότερου ενεργειακού δρόμου που σχετίζεται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδας νευρώνων, τους «μεσημβρινούς». Όταν το ποσό της ενέργειας και η κυκλοφορία της είναι φυσιολογικά τότε και οι λειτουργίες του οργανισμού είναι φυσιολογικές και έχουμε υγεία. Όταν από κάποιο εξωτερικό ή εσωτερικό παράγοντα διαταραχθεί η ομαλή ροή της ενέργειας του οργανισμού παρουσιάζεται κάποιο σύμπτωμα και ασθένεια. Ο ιατρικός βελονισμός βοηθά το σώμα να θεραπεύσει τον εαυτό του και παρουσιάζει πολύ χαμηλή πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών, ενώ μπορεί να ενισχύσει τις άλλες θεραπείες με θεαματικά αποτελέσματα.
Ιατρικός Βελονισμός: Πώς λειτουργεί
Στον ιατρικό βελονισμό η είσοδος της βελόνας προκαλεί πληθώρα αντιδράσεων, όπως παραγωγή ρεύματος μικρής έντασης που διεγείρει την κυτταρική μεμβράνη, προκαλώντας μεταβολές τη διέγερση των αισθητικών υποδοχέων και των νευρικών απολήξεων της περιοχής. Επίσης προκαλείται μικρή φλεγμονώδης αντίδραση που εκτείνεται σε απόσταση 1-3 εκατοστά από το σημείο εισόδου και διαρκεί 24-72 ώρες και προκαλείται έκκριση σεροτονίνης, βραδυκινίνης, ισταμίνης, οξέων και νευροπεπτιδίων. Επιπλέον, η είσοδος της βελόνας στο δέρμα προκαλεί ερέθισμα που μεταφέρεται στο νωτιαίο μυελό και από εκεί παράγεται μια απαντητική αντίδραση που μπορεί να αφορά έκταση μεγαλύτερη από αυτή της περιοχής ερεθισμού.
Σύμφωνα με τον βελονισμό όταν ένα σπλάγχνο νοσεί ο πόνος προβάλλεται σε δερματική περιοχή, στην οποία περνούν κοινά νεύρα που νευρώνουν και το όργανο που πάσχει. Η αναλγητική δράση του βελονισμού έγκειται στην έκκριση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι ουσίες που ανήκουν στην οικογένεια των ενδογενών οπιοειδών πεπτιδίων και έχουν ισχυρή παυσίπονη και καταπραϋντική δράση. Παράγονται στον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και σε άλλα μέρη του σώματος, σαν απάντηση του οργανισμού σε επώδυνα ή αγχογόνα ερεθίσματα.
Σημαντικό ρόλο στην αναλγητική δράση του βελονισμού παίζουν και οι νευροδιαβιβαστές που παράγονται σαν απάντηση του οργανισμού στο δερματικό ερεθισμό μετά την είσοδο της βελόνας με κυριότερους εκπροσώπους τη σεροτονίνη, την νορεπινεφρίνη και το GABA. Πολλά σύγχρονα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία του χρόνιου πόνου, όπως οι αναστολείς της σεροτονινεργικής επαναπρόσληψης (SSRI) δρουν με μηχανισμό ανάλογο του βελονισμού. Στον ιατρικό βελονισμό ο ιατρός θα πρέπει να λάβει πλήρες ιστορικο του ασθενούς, να ταυτοποιήσει την βλάβη, να καθορίσει τη λειτουργική ικανότητα του, να αναγνωρίσει την βαρύτητα του περιορισμού και των παραγόντων που την ενισχύουν και να σχεδιάσει ένα λειτουργικό πρόγραμμα αποκατάστασης εξατομικευμένο για τον κάθε ασθενή.
Ο ιατρός-βελονιστής είναι απαραίτητο να συνεργάζεται και με άλλες ιατρικές ειδικότητες όπως με ορθοπαιδικούς, νευρολόγους, νευροχειρουργους αλλά και με φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και ψυχολόγους ώστε να εφαρμόζεται ο σχεδιασμός της εξατομικευμένης αποκατάστασης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι βελονισμού που μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Συνήθως εφαρμόζεται συνδυασμός δύο ή τριών τύπων βελονισμού (σωματοβελονισμός, ηλεκτροβελονισμός, ωτοβελονισμός, κρανιοβελονισμός).
Συνοψίζοντας
Η μεταφορά εντολών στον οργανισμό γίνεται μέσω του νευρικού μας συστήματος και μιας σειράς χημικών ουσιών που παράγεται μετά από κάθε ερέθισμα. Στο σημείο που τοποθετείται η βελόνα δημιουργείται μηχανικός ερεθισμός που διεγείρει τα νευρικά κύτταρα της περιοχής. Η διέγερση αυτή δίνει μία εντολή στο αντίστοιχο τμήμα του νευρικού μας συστήματος, που κινητοποιεί μια συγκεκριμένη λειτουργία του οργανισμού η οποία έχει και το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Ο ιατρικός βελονισμός έχει ένδειξη σε διάφορα νοσήματα. Η συμβουλή του γιατρού μπορεί να σας κατευθύνει στην καταλληλότερη θεραπεία. Επίσης, τον τελευταίο καιρό έχουν αναπτυχθεί νεότερες εφαρμογές που αποσκοπούν στο βελονισμό για αισθητικούς λόγους. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται σε ιατρό βελονιστή, να υπακούει στο εξατομικευμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης που του συστήνεται και να προσαρμόζει τον τρόπο ζωής του έτσι ώστε συνδυαστικά η θεραπεία να αποδώσει τα μέγιστα.
Tags: Ιατρικός βελονισμός